任摘五款日本士多啤梨品種-元朗大棠朗屏果園


去日本旅行其中一個好受歡迎嘅節目,就係到果園摘水果啦~之前我地介紹過係九州福岡県嘅巨峰提子果園。原來係香港都有種植日本品種生果既果園架,夏天有巨峰提子摘,依家天氣乍暖還寒,去到果園就有得摘士多啤梨啦!果園位於元朗大棠,果園外有大片停車場泊車架。另外都可以係朗屏西鐵站轉搭K66號巴士入大棠,係迴旋處落車行過去都只係三分鐘左右炸。

果園種植嘅全部都係日本品種嘅,包括有佐賀清香、熊本紅臉頰、福岡甘王、靜岡章姬同埋奈良紅寶石五種。收成期去到四月尾左右。

去到門口唔需要收入場費架,只要拎起個籃同較剪就可以開始摘架啦。揀士多啤梨當然要又紅又大粒架啦,但係要睇清楚有無爛先好剪呀。想要幾多就剪幾多。之後就出返果園門口磅重啦。

所有品種都係$80一磅架!士多啤梨壽熟得好快,簡個時要以果肉越鮮紅越好、葉越綠越好。

門外有個小花園,大家可以坐底慢慢品嚐新鮮摘落黎嘅士多啤梨啦。咁多款其實好多都好甜好多汁,但係就各有特點。

福岡嘅博多甘王,就係香港入口最多嘅品種~ 色澤紅潤,比較軟身d,甜度非常之高! 英文名 Amaou 取自あ(紅色)、ま(圓潤)、お(大顆)及う(美味)的日文拼音。聽個名都知係正嘢,連個頂都一樣甜!

奈良紅寶石就夠哂大粒,食落又甜又多汁架。

佐賀清香比較細粒,食落甜度雖然唔高,但就有淡淡嘅香味。

靜岡章姬就比較尖身,甜得黎特別有清爽嘅感覺。

熊本紅臉頰就香味十足,亦都好大粒!

以下係小小採摘貼士仔 :)

記得揀d色澤紅潤、形狀飽滿既士多啤梨,咁先會又甜又多汁~

摘既時候吾好太用力壓d士多啤梨,同埋吾洗連根拔起架~

係士多啤梨既莖上1cm既位置剪就得架喇 :)

去之前打去問下當日收成如何,同埋要早d去呀,如果吾係就比人摘哂架喇~

網址: http://www.yl.hk/lpsb

地址: 元朗大棠路大棠村D.D.117, Lot500-501A段

電話: 9251 8926

RECENT POSTS
SEARCH BY TAGS
ARCHIVE